حتماً بارها برای شما اتفاق افتاده است که احساس می کنید مدتی آنجا بوده اید یا مکان جدیدی که به تازگی در آن بوده اید برایتان آشنا به نظر می رسد. بسیاری از ما تجربه عجیب و غریب دژاوو را داشته ایم. اکنون برای اولین بار محققان توانسته اند مغز را در حین مشاهده این پدیده بررسی کنند. آنها توضیح دادند که چرا و چه زمانی دژاوو اتفاق می افتد.
تا به حال تصور می شد که وقتی مغز ما افکار منفی تولید می کند، احساس دژاوو می کنیم. اما تحقیقات «آکیرا اوکانر» و تیمش در دانشگاه سن اندروز نشان داد که این باور اشتباه است. مکانیسم دقیق دژاوو برای مدت طولانی یک راز بوده است. دلیل آن ماهیت موقت و غیرقابل پیش بینی آن است که به ما اجازه مطالعه این پدیده را نمی دهد. برای حل این مشکل، اوکانر و همکارانش راهی برای القای دژاوو در آزمایشگاه پیدا کردند.
تیم از یک تکنیک استاندارد برای جذب افکار منفی استفاده کرد. آنها لیستی از کلمات مرتبط مانند تخت، شب، بالش و رویا را به فرد می گویند. اما آنها در مورد کلمه اصلی “خواب” که همه این کلمات را به هم وصل می کند، صحبت نمی کنند. سپس محققان یک آزمایش کوچک بر اساس کلماتی که فرد شنیده انجام می دهند. این افراد اغلب فکر میکنند کلمه «خواب» را شنیدهاند که یک تصور غلط است.
اوکانر و تیمش از مغز ۲۱ داوطلب MRI گرفتند، در حالی که آنها تجربه دژاوو را القا کردند. این محققان انتظار داشتند که بخشهایی از مغز که با حافظه مرتبط است، مانند مخچه، در مواجهه با این رویداد فعال شود، اما اینطور نبود. تیم اوکانر دریافتند که قسمت های جلویی مغز درگیر در تصمیم گیری فعال شده اند.
اوکانر حدس میزند که این به این دلیل است که لوب پیشانی مغز خاطرات ما را بررسی میکند و در صورت مواجهه با خطای حافظه سیگنالی ارسال میکند. این خطا در واقع تفاوت بین آنچه دیدیم و آنچه فکر می کنیم تجربه کرده ایم است.
تحقیقات آنها نشان می دهد که وقتی دژاوو دارید، مغز ممکن است بخواهد تعارض را حل کند و در مورد آن تصمیم بگیرد. اگر این یافتهها تایید شوند، نشان میدهند که دژاوو در واقع به این معنی است که سیستم پردازش حافظه مغز ما به درستی کار میکند و احتمال کمتری دارد که خاطرات کاذب داشته باشیم.

چند بار دژاوو را تجربه می کنیم؟
همچنین میتوانیم از مردم بپرسیم که چند بار دژاوو را تجربه میکنند. اما باز هم پاسخهایی که میدهند بستگی به این دارد که چه کسی هستند و چگونه سؤال میپرسیم. اما اکثر مردم هر چند هفته تا چند ماه یک بار دژاوو را تجربه می کنند. این بدان معنی است که دژاوو غیر معمول نیست، بنابراین اگر به تازگی آن را تجربه کرده اید، باید خوش شانس باشید!
چه کسانی بیشتر از دیگران از دژاوو رنج می برند؟
وقتی به سن ۱۵ تا ۲۵ سالگی رسیدید، احتمالاً بعد از این سال ها بیشتر از آنچه که تجربه خواهید کرد، دژاوو را تجربه خواهید کرد. پس از ۲۵ سال، امواج دژاوو فروکش می کند. این موضوع مورد تردید محققان است، زیرا تصور کلی آنها این است که مشکلات روانی با افزایش سن افزایش می یابد. این واقعیت نکته بسیار مهمی را در مورد دژاوو به ما می آموزد و آن این است که دژاوو اصلا یک مشکل روانی نیست.
دژاوو در واقع نشانه ای از یک ذهن سالم است که می تواند ادراکات آشنا را که درست نیستند تشخیص دهد. شاید اتفاقی که در سن ۲۵ سالگی می افتد این باشد که تشخیص هشدارهای نادرست دوستیابی و باور آنها برای فرد مشکل است. البته دلایل دیگری نیز برای کاهش تعداد تجارب دژاوو در افراد بالای ۲۵ سال وجود دارد.
دانشمندان چگونه دژاوو را بررسی می کنند؟
تست دژاوو جالب به نظر می رسد، اما انجام آن سخت است. آزمایشهای زیادی در چند سال اخیر انجام شده است و شرکتکنندگان آزمون به راحتی اعتراف میکنند که دژاوو را تجربه کردهاند، اما در بیشتر موارد نمیتوانیم مطمئن باشیم که شما چنین تجربهای داشتهاید یا رفتهاید، او فقط به چنین تجربهای اشاره کرده است. مشکل دیگر این است که شرکت کنندگان اغلب می خواهند به بیضه ها پاسخی را که فکر می کنند «درست» است بدهند.

علت دژاوو چیست؟
افراد مبتلا به تشنج اغلب گزارش می دهند که قبل از تشنج دچار دژاوو شده اند. این بدان معنی است که دژاوو احتمالاً مربوط به لوب تمپورال مغز است. در افرادی که صرع ندارند، دژاوو ممکن است یک تشنج موقت در لوب تمپورال باشد، اما مشکلات دیگری ایجاد نمی کند، زیرا قبل از هر اتفاق دیگری پایان می یابد. این به همان ایده ای برمی گردد که گفتیم شاید دژاوو به دلیل حس قوی دانستن به وجود بیاید. سلول های مغز در لوب تمپورال این دانش را منتشر می کنند، اما مغز دیگر آن را می پذیرد یا رد می کند. همان بخشی که دقت و حساسیت سیگنال هایی که وارد مغز می شود را ارزیابی می کند. بخشی از مغز که این کار را انجام می دهد در لوب فرونتال است، که بخشی از مغز است که بالای چشم ها قرار دارد. لوب فرونتال مسئول تصمیم گیری است.
نگاهی دقیق تر به دژاوو
روش این گروه از یک روش رایج برای ایجاد یک تصور نادرست استفاده می کند. در طی این روش، فهرستی از کلمات مرتبط برای فرد خوانده می شود، به عنوان مثال، تخت، بالش، شب، رویا. اما آنها کلمه اصلی را که آنها را متحد می کند، بیان نمی کنند. در این مثال کلمه کلیدی “خواب” است. وقتی بعد از مدتی از شخصی در مورد کلماتی که شنیده سوال می شود، فکر می کند کلمه “خواب” را شنیده است که یک فکر نادرست است.
برای القای احساس دژاوو، اوکانر و تیمش ابتدا از آزمودنی پرسیدند که آیا کلمه ای را شنیده اند که با حرف “x” شروع می شود یا خیر. مردم پاسخ دادند که هرگز چنین کلمه ای را نشنیده اند. یعنی وقتی بعد از کلمه خواب از آنها سوال می شود یادشان می آید که نباید چنین کلمه ای را می شنیدند اما در عین حال این کلمه را می دانستند. اوکانر میگوید که اینطور گفتهاند که احساس عجیبی از دژاوو دارند.

سردرگمی مغز
اوکانر اخیراً این یافته ها را در کنفرانس بین المللی حافظه در بوداپست مجارستان ارائه کرد. او میگوید که لوبهای پیشانی مغز احتمالاً خاطرات ما را بررسی میکنند و در صورت مواجهه با خطای حافظه به ما هشدار میدهند، تفاوت بین آنچه ما واقعاً دیدیم و آنچه فکر میکنیم دیدیم. به طور خلاصه، در طول فرآیند دژاوو، درگیری در مغز رخ می دهد.
مغز سالم
کریستوفر مولن از دانشگاه پیر مندز فرانسه می گوید که این یافته ها برای کسانی که اصلا دژاوو را تجربه نمی کنند صدق نمی کند. او معتقد است که آنها به دستگاه حافظه پاسخ نمی دهند. اما اوکانر میگوید کسانی که اصلاً دژاوو را تجربه نمیکنند احتمالاً حافظه بهتری دارند. اگر هیچ خطای حافظه نداشته باشند، دژاوو اتفاق نمی افتد.
دژاوو یک تجربه غیرعادی و جالب است زمانی که احساس می کنیم چیزی یا مکانی بسیار آشناست، اما در عین حال می دانیم که نباید آنقدر برایمان آشنا باشد. این یک تجربه مهم است، زیرا به ما نشان میدهد که به خاطر سپردن در مراحل مختلفی اتفاق میافتد و برخی از آنها ممکن است مشکلاتی داشته باشند. کودکان بیشتر از دیگران دژاوو را تجربه می کنند و در واقع این نشانه آن است که آنها به خوبی می دانند که مغز به آنها می گوید چیزی یا مکانی آشناتر از آنچه باید باشد. آزمایش دژاوو در انسان بسیار دشوار است و ما هنوز دقیقاً نمی دانیم چه چیزی باعث آن می شود.